Ruse čekaju do kraja mjeseca

Bez autora
Sep 08 2011

Uprava Kombinata aluminijuma Podgorica do kraja septembra Vladi treba da predoči plan za rješavanje problema u ovoj kompaniji i trasu njenog razvoja. Treba sačekati da oni dostave taj plan, kako je nedavno u Vladi i obećalo poslovodstvo ove kompanije. Ukoliko ne budu zadovoljni onim što ponude Vlada je spremna da razgovara i o ulasku trećeg partnera. Mora se naći rješenje za vitalne stvari snabdijevanje Kombinata električnom energijom, odnosno stabilan izvor energije, a Rusi moraju da naprave reprogram dugova, na čemu i rade... U KAP-u se sada nalazi nova menadžerska struktura koja ima inicijative u pogledu investicija, ušteda i bolje koordinacije poslovanja. Svjesni su da se time ne rješavaju svi problem već da nova upravljačka struktura mora biti sposobna da fmansijski, tržišno i energetski obezbijedi kompaniju i omogući joj profitabilno poslovanje, uz biznis plan koji je dugoročno održiv i ide u smjeru razvoja preduzeća.

Ruse čekaju do kraja mjesecaUprava Kombinata aluminijuma Podgorica do kraja septembra Vladi treba da predoči plan za rješavanje problema u ovoj kompaniji i trasu njenog razvoja, rekao je za Pobjedu član borda direktora ove kompanije koji zastupa državne interese, Nebojša Dožić.

"Treba sačekati da oni dostave taj plan, kako je nedavno u Vladi i obećalo poslovodstvo ove kompanije. Ukoliko ne budemo zadovoljni onim što ponude Vlada je spremna, kako je i rekao premijer, da razgovara i o ulasku trećeg partnera", kazao je Dožić, komentarišući izjavu premijera Igora Lukšića daje Vlada nezadovoljna stanjem u KAP-u.

Dožić smatra da se mora naći rješenje za vitalne stvari snabdijevanje Kombinata električnom energijom, odnosno stabilan izvor energije, a Rusi moraju da naprave reprogram dugova, na čemu i rade...

U Ministarstvu ekonomije su kazali da se u KAP-u sada nalazi nova menadžerska struktura koja ima inicijative u pogledu investicija, ušteda i bolje koordinacije poslovanja.

"Svjesni smo da se time ne rješavaju svi problem već da nova upravljačka struktura mora biti sposobna da fmansijski, tržišno i energetski obezbijedi kompaniju i omogući joj profitabilno poslovanje, uz biznis plan koji je dugoročno održiv i ide u smjeru razvoja preduzeća", ocijenili su u Ministarstvu.

Podsjećaju da je poznato da Vlada nije bila zadovoljna načinom na koji se upravlja ovom kompanijom i da smo inicirali smjenu dijela poslovodstva za koje smo smatrali da su doprinijeli usložnjavanju situacije u KAP-u.

Na pitanje da li je do sada bilo razgovora sa Rusima o ulasku trećeg partnera pored Vlade i Rusa koji imaju podjednak broj akcija u ovoj kompaniji, iz Ministarstva ekonomije su podsjetili na stanovište Vlade da sva pitanja koja su od suštinske važnosti za buduće poslovanje treba rješavati u okviru onoga stoje definisano između Vlade i CEAC-a.

Na podsjećanje da se u javnosti u posljednje vrijeme često čuje da država treba da preuzme vlasništvo od Rusa u Ministarstvu kažu da je poznat stav Vlade o privatizaciji.

Povratak države u vlasničku strukturu KAP-a bio je uslovljen nužnošću aktuelnog trenutka. Jedina želja Vlade Crne Gore je da KAP postane stabilno, dugoročno odživo preduzeće koje će poslovati po principima tržišta.

Akcije Kombinata aluminijuma na crnogorskoj berzi posljednjih desetak dana počele su da „rastu", poslije duge stagnacije i padova. I juče, kao i prethodnih dana njihova cijena je povećavana oko deset odsto.

Jučerašnji izvještaj sa berze pokazuje da je dobitnike predvodio Kombinat aluminijuma sa skokom od 9,4 odsto, tako da je akcija ove kompanije kupovana za 2,97 eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik